A Hadak Útjára lépett vitéz Permetey Kornél
2009.10.05.

Életének 93. évében Palma de Mallorca-i otthonában rövid szenvedés után 2009. július 26-án elhunyt vitéz Permetey Kornél, az 1945 utáni magyar emigráns színjátszás kiemelkedő alakja, a Vitézi Rend és a Horthy Miklós Társaság valamint a zuglói Assisi Szent Ferenc cserkészcsapat tagja.

1916. március 21-én született Szegeden. Szép orgánuma, kiváló dikciója, jó előadókészsége a színészi pálya felé orientálta. A háború azonban közbe szólt. 1941-ben az orosz frontra kerül a Gyorsdandárba tartozó II. gépkocsizó zászlóalj I. századának szakaszparancsnokaként, hadapródőrmester rangfokozattal. A Bug és Dnyeper melléki harcokban a fiatalok vakmerőségével teljesíti felderítési feladatait, amelyekért két alkalommal a Magyar Nagy Ezüst Vitézségi éremmel tüntetik ki. A háború utolsó szakaszában a Budapest-1 rádióadó bemondója, majd a front közeledtével ismét katona. Az 1944. karácsonyán Budapest körül bezáruló szovjet gyűrűből csodával határos módon kicsúszik. Részt vesz a nyugat-magyarországi harcokban, majd német területre emigrál.

A háború után nem marad tétlen. Az innsbrucki magyar iskola növendékei számára a magyar költészet gyöngyszemeit felvonultató vers-összeállítást készít, melynek hanganyaga ma is könnyeket csal a hallgatóság szemébe. Amikor Argentína megnyitja kapuit a magyar menekültek előtt családjával Argentínába távozik.

Itt a Szeleczky Zita által létrehozott Argentínai Magyar Nemzeti Színház tagja lesz. Legnagyobb sikereit Szeleczky Zita oldalán aratja Az ember tragédiája Luciferjeként és Bánk bán Biberach lovagjaként. További sikereit színlapok és fényképek őrzik.

A színészi pálya mellett, hogy családjának biztos megélhetést biztosítson, vállalkozásba fog amelynek kudarca után, Németországban próbál szerencsét, majd Palma de Mallorcán telepszik le.

Amikor a magyarországi viszonyok ezt lehetővé teszik, hazaköltözik Újpestre a család Deák utcai fészkébe. Lelkes és aktív tagja lesz a Vitézi Rendnek, majd 2001-től a Horthy Miklós Társaságnak. Ahol megjelenik varázslatos személye körül igaz baráti közösség jön létre. Ő hívta életre a Vitézi Klubot, mely mind a mai napig működik itt Újpesten. Előadásokat, amatőr színielőadásokat szervez, s amikor nagy pályatársa Szeleczky Zita is hazaköltözik, ismét együtt szerepelnek.

Jó hazafiként 2004-ben lehetővé teszi, hogy Újpesten a Tanácsköztársaság alatt meggyilkolt polgárok emléktábláját Deák utcai háza falán helyezze el a Horthy Miklós Társaság.

A budapesti családtagok halálával és egészsége gyengülésével egyre több időt tölt Mallorcán, s csak a nyári hónapokra jön haza, majd végleg Spanyolországot választja lakhelyének. Itt éri a halál 2009. július 26-án. Hamvait 2009. október 5-én helyeztük el az újpesti Kertvárosi Szent István Plébániatemplom altemplomában levő családi kriptában. Emlékét megőrizzük.

Dobai Miklós

 

Vissza