Emlékművet avattak a doni áldozatoknak Szegeden 2009.10.31.

Szegeden 2009. október 31-én a megyeháza előtti téren felavatták Kligl Sándor Háború című szobrát, amely a doni katasztrófa Csongrád megyei áldozatainak állít emléket.

Az ünnepségen jelen voltak a Don-kanyarból visszatért veteránok és hozzátartozóik, politikai és civil szervezetek képviselői, valamint nagyszámú érdeklődő, aki eljött megemlékezni a magyar hadtörténelem legtragikusabb fejezetéről. Vihar Béla Egy katona megy a hóban című megrázó versét Sinkovits-Vitay András mondta el, majd Szabó János a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem Rektora emlékező beszédében a II. magyar hadsereg kálváriáját ismertette. Ezt követően Kiss-Rigó László megyés püspök megáldotta a szobrot, Magyar Anna pedig a hazáért tett szolgálatért emlékplakettet és emlékérmet nyújtott át a Don-kanyart megjárt Csongrád megyei katonáknak, akik között egy szabadkai is volt. Az érem egyik oldala a szobrot ábrázolja, a másikon Csongrád megye címere látható.

Az ünnepség végén — katonai tiszteletadás mellett — politikai és civil szervezetek, küldöttségek, egyesületek és rendek koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál. A Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz Gimesi István mb. székkapitány, vitéz Bokor András tb. székkapitány, vitéz Hárs András alhadnagy és vitéz Kürti János koszorúzott.

Vissza