A doni tragédia 67.-ik évfordulóján emlékeztek Budapesten
2010.01.12.

Az 1943. januári doni áttörés 67. évfordulóján a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hősi halottaira emlékeztek a vitézek 2010. január 12-én Budapesten. A Budavári Nagyboldogasszony Templomban megtartott reggeli misét követően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán emlékeztek meg a doni hősökről.

A Magyar Himnusz után Németh Sándor előadóművész szavalt, majd  Dr. Holló József ny. altábornagy mondott beszédet. Elmondta: a magyar honvédek a dermesztő hidegben vívták egyenlőtlen küzdelmüket. Harcoltak a rendelkezésre álló, sokszor elégtelen fegyverzettel és sokszor gyenge téli ruházatban, de esküjüket megtartva, akár életük feláldozásával is. A 2. Magyar Hadsereg közel egy éves tevékenysége alatta hadműveleti területeken hozzávetőlegesen 125 ezer honvédet és munkaszolgálatost vesztett, akik vagy hadifogságba estek, vagy eltűntek örökre.

A Vitézi Rend által emelt doni emléktáblát a Rend részéről megkoszorúzta vitéz Hunyadi László főkapitány, vitéz Béres Ferenc és vitéz Erdélyi-Takács István törzskapitányok.

Az ünnepség után útnak indult a 10. Doni Emléktúra, majd bemutatták a Magyar Királyi Honvédség által 1940-ben rendszeresített 1940M Nimród páncélvadászt, valamint az 1936M BOFORS 40mm-es légvédelmi gépágyút, amelyeket a közelmúltban állítottak helyre. A haditechnikai bemutatót hagyományőrzők tartották meg.

Fotó: Kánya Andrea

Vissza