Március 15-ét ünnepelték a vitézek
2010.03.15.

A Történelmi Vitézi Rend területi egységei idén is részt vettek a lakóhelyükön rendezett megemlékezéseken és koszorúzásokon.

A szegedi alcsoport a Móra Ferenc Múzeumnál, a várkertben a Klauzál szobornál koszorúzott. A koszorút viszi v. Hárs András, középen v. Gimesi István székkapitány, mellette v. Kürti János.
Fotó: v. Hárs László

---

Pécsett 18 órakor vette kezdetét az 1848-49-es forrradalom és szabadságharc 162. évfordulója tiszteletére rendezett városi ünnepség a Barbakánnál. Beszédet mondott Páva Zsolt Pécs város polgármestere. Ezt követően a résztvevők fáklyákkal vonultak át a Kossuth-szoborhoz, mely ünnepi megvilágításban fogadta a megemlékezőket. A Történelmi Vitézi Rend koszorúját v. Nyárfás Csaba vitézi hadnagy és v. Decleva Ferenc mb.vitézi hadnagy helyezték el.

---

Az erre az alkalomra szépen megújított érdligeti 48-as emlékműnél huszár díszőrség és a városi zeneiskola fúvós és dobos növendékeinek indulói fogadták ez érdi megemlékezőket. A Történelmi Vitézi Rend képviseletében vitéz Soltész Gyula, vitéz Orbán-Gyapai László és ifj. vitéz Virág István koszorúztak.

---

A Pest megyei Dunaharaszti vitézei 7 fős díszegységgel álltak ki a városi ünnepre. A polgármester megemlékező beszéde után ünnepi műsort adtak a szigetszentmiklósi színház művészei, majd hagyományőrző huszárok vonultak be a Hősök terére. Ezek után került sor a koszorúzásra, amelyen vitéz Szilasi-Horváth Csaba székkapitány, vitéz Czófalvi Csia Attila, vitéz Megyei Péter vitézi alhadnagy és Szilasi-Horváth Vivien várományos kisasszony helyezte el Történelmi Vitézi Rend koszorúját.

---

1848 EMLÉKE – KOSZORÚZÁS MISKOLCON 2010. MÁRCIUS 15-ÉN

Inkább halál, mint gyáva élet,

Igen, vesszünk, ha veszni kell,

De küzdjünk, míg csak egy magyar lesz

És vérezzünk dicsően el.

Lesz legalább a történetben

Rólunk egy nagy emlékezet

Egy büszke nép élt meggyalázva,

De dicsőn halt, mint született.”

(Gyulai Pál: Hazám)

2010. március 15-én ünnepeltük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 162. évfordulóját, mely alkalomból Miskolc városa ismét rendezvénysorozat keretében emlékezett hőseire. A szabadságharc idején Miskolc mint „Felső-Magyarország székvárosa”, fontos szerepet töltött be, számos híressé vált államférfi, így például Palóczy László (Miskolc képviselője és az 1848-as országgyűlés képviselőházi korelnöke, majd a kegyelmi szék elnöke), valamint Szemere Bertalan (a megye országgyűlési képviselője, majd a Batthyány-kormány belügyminisztere, Felső-Magyarország kormánybiztosa) neve köthető a városhoz és környékéhez.

A délelőtt folyamán, 10:00 órától az Erzsébet téren került sor Kossuth Lajos (a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke) szobrának megkoszorúzására, mely szobor az államférfi első, egész alakos köztéri szobra volt Magyarországon.

Az ünnepi megemlékezésen a különböző politikai és civil szervezetek mellett a városvezetés külön köszöntötte a Történelmi Vitézi Rend képviselőit is, akik koszorú elhelyezésével tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A Himnusz eléneklését követően szavalat nyitotta meg a rendezvényt, majd az ünnepi beszédben a jelenlévők az 1848-as hősök, államférfiak ma is érvényes, megfontolásra érdemes gondolatait hallhatták. A diákpolgármester emlékeztette továbbá az ünneplőket az ifjúság forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepére, és egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a fiataloknak napjaink Magyarországán az újkori forradalmakban is részt kell vállalnia.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően került sor a koszorúk elhelyezésére. A Történelmi Vitézi Rend Északkelet-magyarországi Törzsszékének nevében lovag vitéz Horváth László, vitéz Juhász Annamária, dr. vitéz Juhász Ágnes és vitéz Juhász Béla helyezte az emlékezés jeleként a koszorút és tisztelgett főhajtással a neves államférfi szobra előtt.

Dr. vitéz Juhász Ágnes

 

---

A Maros megyei Szovátán is hagyományosan megünnepelték az 1848-49–es forradalom és szabadságharc 162-ik évfordulóját. A szovátai székely vitézek vitéz Bocskai István székkapitány vezetésével a polgármesteri hivatal udvarán álló kopjafán helyezték el a Történelmi Vitézi Rend koszorúját.

---

A Bács-Kiskun megyei Nagykőrösön vitéz Varga Péter, vitéz Rákosi Szilvia és vitéz Kiss János helyeztek el koszorút a 48-as emlékműnél a Történelmi Vitézi Rend nevében.

 

Vissza