A 90 éves békediktátumra emlékeztek a vitézek a Nemzeti Összetartozás Napján
2010.06.04.

Érden a Kutyavári úti országzászlónál tartották a városi ünnepet, ahol T. Mészáros András polgármester mondott beszédet, majd majd Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa ismertette a trianoni tragédia okait. Ezt követően Kubik Anna színművésznő szavalatát és a Mistral együttes műsorát hallgatták meg az egybegyűltek. A Történelmi Vitézi Rend zászlajával díszőrséget álló vitézi egységet vitéz Erdélyi-Takács István vezette, aki vitéz Soltész Gyula törzskapitánnyal helyezte el a megemlékezés koszorúját.

- - -

Piliscsabán a Szent Korona hiteles másolatának jelenlétében egész napos ünnepség keretében avattak emlékhelyet. Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata ünnepi ülésén helyi határozatban is elfogadta a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló törvényt. Az egyedülálló gesztust azzal indokolta dr. Solti Gábor polgármester, hogy bár a törvény magasabb rendű jogszabály, azonban ez olyan fontos a négy nemzetiség lakta településnek, hogy annak minden szavát tartalmazni kell a helyi törvénykezésnek is. Az állami jogintézmények helyébe sajátjait helyettesítve néhány értelemszerű változást tartalmaz a szöveg. A határozatot Jászai László színművész olvasta fel, amelyet a képviselők egyhangúlag megszavaztak. Rendeletben szabályozzák azt, hogy Piliscsaba mindenkori vezetése gondoskodjon a méltó megemlékezésről.  A déli rendkívüli ülést követően - melyen jelen volt Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, Szász Jenő Székelyudvarhely alpolgármestere is –, kezdődött a „Szétszakíttatva összetartozva." című közéleti, kulturális rendezvény, melyet Jakab István, a Parlament alelnöke nyitott meg. Az emlékhelyet megáldották a történelmi egyházak piliscsabai képviselői.

A Történelmi Vitézi Rend nevében koszorút helyezett el vitéz Metz Rezső és vitéz Dienes Jenő. A település polgárai családi származásuk, gyökereik szerint a 64 vármegye nevében helyezték el az emlékezet és a reménység fehér rózsáját.

 

Vissza