A baji sortűzben elesettek előtt tisztelegtek
2010.10.26.

 

A Történelmi Vitézi Rend tatai alcsoportjának ötlete nyomán készült el az egykori baji szovjet laktanya előtt az 1956-os sortűz áldozatainak emléket állító kő. Az ünnepélyes avatáson a forradalom élő legendája, Wittner Mária is beszédet mondott.

Schunder Tibor, a Komárom-Esztergom megyei Baj község polgármestere köszönetet mondott Wittner Máriának, amiért eljött Bajra és Tatára, s végigjárta a forradalom helyszíneit.

- Ma ’56 arra figyelmeztet, hogy az igazságért és a szabadságért vívott harcokban nem lehet elbukni, mert ha 30, 50 vagy 54 év múlva is, de végső soron az igazak győznek – mondta ünnepi beszédében Schunder Tibor. - Nekünk ma élőknek az a feladatunk, hogy olyan emléket állítsunk a forradalmároknak, mely nemcsak kőbe van vésve, hanem sokkal mélyebbre: egymás lelkébe kell belerajzolnunk ezt az évszámot, s azt az üzenetet, melyet a szabadságharcosok hordoznak. Mindazok, akik életüket adták a magyar szabadságért bármikor a történelemben, azt üzenik, hogy ennek a hazának élnie kell – hangsúlyozta Michl József, országgyűlési képviselő, Tata polgármestere.

Wittner Mária országgyűlési képviselő a több száz ünneplőhöz szólva kiemelte, hogy bár a forradalmat leverték, az még vereségében is győzelem volt, hiszen akkor ütöttek rést a kommunizmus bástyáján.
- Beszélnünk kell azokról, akik fiatal életüket áldozták vagy fiatalságukat a börtönben, hiszen mindezt hazájukért tették. ... a siralomházat ép ésszel csak azok tudták végigélni, akiknek erős belső hitük volt - mondta beszédében.

Az emlékkövet, melyet Laborc Éva tervei alapján Nagy Péter tardosi kőfaragó készített, Wittner Mária, Schunder Tibor, Michl József és vitéz Dinga László leplezte le. Az impozáns alkotáson olvasható mindannak a nyolc, többnyire bányászfiatalnak a neve, akik 1956. október 27-én a laktanya előtti ágyúlövés áldozataként vesztették életüket.

Az eseményen a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya, vitéz Hunyadi László is jelen volt a rend Komárom-Esztergom megyei tagjai mellett és koszorút helyezett el az emlékműnél. A laktanya előtt a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata vitéz Jásdi Balázs vezetésével korabeli katonai egyenruhákban egy Csepel típusú teherautóval idézte fel az ötvenes évek hangulatát.

A rendezvényt követően a baji polgármester bajtársi eszmecserére hívta Wittner Máriát és a tatai ’56-osokat, köztük Fasing Sándort, Kiss Bélát, Rónavölgyi Béla lányát és fiát, valamint a Történelmi Vitézi Rend képviselőit és a szervezőket.

vitéz Izsáki Zsuzsanna

 

Vissza