Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg a felújított Zsikla-keresztet Soltvadkerten
2011.03.26.

Nagyon szép időben, népes hívő közösség fogadta 2011. március 26-án délelőtt Soltvadkerten a megyés főpásztort, Főtiszteletű Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket. Társaságában ott volt - többek között - Dr. Kerényi János kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Farkas Gergely országgyűlési képviselő a Jobbik parlamenti frakciójának igazgatója, Bárkányi Ernő a Porta Egyesület elnöke, Lehoczki Ferenc a város polgármestere, Hozdik Zsolt esperes-plébános és vitéz Suhajda Krisztián megyei képviselő, a Történelmi Vitézi Rend megbízott székkapitánya.

A megjelenteket és kiemelten is a díszvendéget Lehoczki Ferenc polgármester köszöntötte majd - számos szép nagyböjti népének eléneklése után - Hozdik Zsolt, a helyi katolikus közösség vezetője lépett a mikrofonhoz. Köszönetet mondott azoknak akik részt vettek az 1928-ban állított emlékjel fölújításában, majd magvas gondolatokat mondott arról, hogy Krisztus jelenléte miként építheti a hívek közösségét, egy város egy nemzet lelki összetartozását.

A nagyböjti találkozó szakrális üzenetét Bábel Balázs érsek szentbeszéde tette teljessé. Ady Endre remekművét, a Krisztus-kereszt az erdőn címűt idézte - hiszen nemrég maga is a poéta szülőfalujában járt - majd a katolikus egyház kereszt-teológiáját fejtegette úgy, hogy a jelenlevő evangélikusok és reformátusok is merítkezhettek az elhangzottakból. Az ünnepség végén emléklappal ajándékozták meg a keresztfelújítók lelkes közösségét.

A soltvadkerti Korona Kávéház különtermében a rendezvényt követően tartott  agapén kitüntető oklevelet vehetett át Kalocsa érsekétől vitéz Suhajda Krisztián, a Vitézi Rend megbízott székkapitánya valamint Lehoczki Ferenc polgármester. Mindketten azért, mert már eddig is számos egyházi emlék megmentésében vállaltak meghatározó részt. A rendezvényén végén - a záróbeszédben - Dr.Kerényi János Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott elismerő szavakkal köszöntötte az immár az ötvenkettedik kereszt felújításánál munkálkodó Porta Egyesületet és annak vezetőit: Bárkányi Ernő elnököt és Farkas P. József koordinátort,  példaadónak nevezve a Zsikla-kereszt felújításának szervezését és a nemzetépítő sikert. 

 

Vissza