Főhajtás a honvédek emléke előtt
2011.08.28.

Apostoli kettős keresztet avattak 2011. augusztus 28-án Csíkszentmártonban, amelyet vitéz lovag Füredi Gábor alkotott és ajánlott fel mindazok emlékére, akik a második világháborúban az Úz völgyében harcoltak, haltak meg.

„A háború sosem a kisembereké, a háború nagyhatalmi és politikai célokból születik. Az áldozatok mégis az egyszerű emberek, egyszerű katonák, amelyeknek még sokszor az sem adatik meg, hogy tisztességes és méltó temetésben legyen részük. (…) A remény tölt el mindannyiunkat, mert láthatjuk, hogy a hősök emléke nem hagyja hidegen az embereket. Nagyon hálás utókor van, akik fáradságot, időt nem sajnálva évről évre egyre nagyobb számban emlékezik. Ez a szentmártoni emlékmű egy újabb mérföldkő, egy újabb emlékhely, ahol az Úz völgye térségében elesett honvédek emlékének tiszteleghetünk” – szólt a település központjában felállított kereszt köré gyűltekhez Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere.

Az apostoli kettős kereszt alkotójának személyes kötődése van az Úz völgyéhez, hiszen mint elmondta, édesapja magyar királyi főhadnagyként védte az Úz völgyét és a Gyimesi-szorost.

„Most úgy érzem, mintha itt lenne mellettem és megköszönné, hogy gondoltam azokra az emberekre akikkel együtt harcolt és akik meghaltak. Valahogy úgy élem meg, hogy ha a mindenható akaratából tehetséget kaptam, hogy ezt is tudjam csinálni, akkor adjak vissza valamit a teremtőnek abból a tudásból, amit tőle kaptam. Én annak örülök, hogy ez az emlékmű hirdeti az Úz völgyében harcolók hősiességét, a hazájukat védő embereket és hirdeti édesapám emlékét is, aki igaz, hogy Úz – völgyét túlélte, de a kádári kommunista Magyarország rendszerét sajnos nem. A rendőrségen ugyanis agyonverték” – mondta a békéscsabai Füredi Gábor, aki egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették, támogatták az emlékmű felállítását.

Az emlékmű alkotója avatóbeszédjét tartja

Az alkotót Gergely András egy emlékplakettel lepte meg, mondván, ha majd ránéz emlékezzen rá, hogy „szíve csücske, egy darab az életéből, itt van Csíkszentmártonban”.

D. Balázs Ildikó

Csíkszentmárton polgármestere emlékplakettet ad át vitéz Füredi Gábornak