Az 1956-os forradalomra emlékeztek a vitézek
2011.10.23.

Az 1956-os forradalom 55-ik évfordulóján ország-világszerte megemlékeztek és elhelyezték a megemlékezés koszorúit a vitézek. Néhány helyszínről fényképes tudósítással számolunk be.

Szegeden v. Bokor András tb.székkapitány, v. Gimesi István székkapitány és vitéz Kürti János koszorúzott a Reirrich Béla téren álló emlékműnél

***

Heves városban a múzeum falán elhelyezett lyukas zászlónál koszorúzással ért véget az idei megemlékezés, melyet a Város és a Történelmi emlékbizottság közös szervezésben, immár hatodik esztendeje rendez.

Az ’56-os hősök emlékére állított kopjafánál kezdődő ünnepi megemlékezés a művelődési házban folytatódott. A központi ünnepségen a történelmi emlékzászló ünnepélyes bevonulását követően Szögedi Anna, a felvidéki Tornalja város polgármester asszonya mondott ünnepi beszédet. Ezután az Eötvös József középiskola tanulói adtak műsort, melyen elsősorban a kitelepített családoknak állítottak emléket.

Az ünnepi műsort fáklyás felvonulás követte a múzeum előtti térre, ahol Csáki Zsigmond polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Együd László középiskolai igazgató ismertette azt a tizenhét oldalas vádiratot, melyben a forradalom hevesi kötődésű résztvevőit vádolták meg.

A Történelmi vitézi rend és a helyi Történelmi emlékbizottság nevében Török János (VRNT), Együd László középiskolai igazgató és Kő Pál Kossuth díjas szobrászművész helyezték el a emlékezés koszorúit. A program zárásaként a Történelmi emlékbizottság immár hagyományosan, fogadást adott a helyi művelődési központban.

Erre az alkalomra a Város meghívta a testvér települései delegációit, akik a három napig tartó rendezvénysorozaton, velünk együtt emlékeztek a szabadságharc hőseire.

Az idei megemlékezés központjában az eseményeket ártatlanul elszenvedő ember, a kitelepített családok hányattatása állt. Az immár hatodik esztendeje hasonló formában zajló megemlékezések törekvése, hogy a város civil lakossága és politikai csoportosulásai együtt próbáljanak meg emlékezni az elmúlhatatlan érdemű, kis számban még élő hősökre.

Együd László iskolaigazgató és Török János VRNT a hevesi megemlékezésen

A megemlékezés résztvevői a fáklyás felvonuláson

***

Pécs város vezetői, az 56-os szervezetek képviselői, civilszervezetek és a Történelmi Vitézi Rend Baranya-megyei csoportja a 48-as téri emlékműnél az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésével rótták le tiszteletüket azoknak a hősöknek, akik 1956-ban az egyéni szabadságjogokat korlátozó diktatórikus rendszer ellen emelték fel szavukat, és harcoltak a szabadságért. A Mecseki Láthatatlanok 56 pécsi hősei voltak. A szovjet tankok bevonulása után a Mecsek erdeibe vonultak vissza, innen mértek csapásokat a megszálló erőkre. November 4-e után is, több hónapon keresztül folytatták szabadságharcukat. Végül Vágot- pusztán letették a fegyvert, de kitartásuk, hitük és hazaszeretetük a ma élők számára is példa lehet.

Vitéz Horváth Gyula tb. törzskapitány és vitéz Szárazajtai János székkapitány koszorút helyeznek el a forradalom hőseinek, emlékére

Vitézi zászló Pécsett az 1956-os forradalom emlékünnepén

Vissza