Koszorúzás a veszprémi Szent Korona-emlékműnél
2011.11.10

„1944 novemberében a Szent Koronával együtt az ezeréves magyar állam menekült Veszprémbe” – mondta dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes november 10-én, csütörtökön a veszprémi Szent Korona-emlékmű ünnepélyes koszorúzásán.

Kálmánfi Gábor

Navracsics Tibor emlékezőbeszédében leszögezte: mindannyian tudjuk, hogy a Szent Korona mindig is több volt számunkra, mint uralkodói jelvény; a korona a magyar államiság, a magyar nemzet szimbóluma. Kiemelte: azok a koronaőrök, akik ide menekítették a koronát, „abban is hittek, hogy a magyar nemzetnek jövője van.” Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Veszprémben sohasem volt „idegen vendég” a korona, hiszen a koronázási palástot ebben a városban hímezték.

„Azt is mondhatjuk, hogy a Szent Korona hazalátogatott, és az itthonléte alkalmával megerősítette azt a hitünket, hogy a magyar nemzet minden csapást kibír. Reméljük, így lesz ez a jövőben is” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A koszorúzási ünnepséget dr. Horváth Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Elmondta, hogy az emlékművet a veszprémi önkormányzat és a Keresztény Katonák Szövetsége állíttatta tavaly novemberben, a második világháború végén helytálló koronaőrség tiszteletére. Az akkori koronaőrség tagjai 1944. november 6-án, a legnehezebb időkben megmentették a keresztény magyar államiság jelképeit – a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal –, és védelem alá helyezve Veszprémbe, a Nemzeti Bank értékeit is őrző sziklabarlangba szállították.