Ismét felállították a határkövet a hódmezővásárhelyi Kossuth téren
2012.05.01

A Délvidék 71 évvel ezelőtti visszacsatolására és a vásárhelyi katonák visszatérésére emlékeztek május 1-jén Hódmezővásárhelyen, az I. világháborús emlékműnél, ahol a honvédek által egykor zsákmányolt határkő mását is felállították.

A Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság Hódmezővásárhelyi Tagozatának rendezvényén Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja idézte fel az eseményeket. Mint mondta,1941-ben érkezett el az a pillanat, hogy a Felvidék, a Kárpátalja és Észak-Erdély után a magyar Délvidék is visszatérjen az anyaországhoz.

Előzményként megemlítette a magyar-jugoszláv örök barátsági szerződést, amely arról szólt, hogy Magyarország ugyan sosem mond le revíziós igényeiről, de nem fegyverrel fogja ezt érvényesíteni, hanem majd a jugoszláv fél is ajánl fel területeket. Azonban hamarosan Jugoszlávia csatlakozott a Háromhatalmi egyezményhez, rá két napra Simovic tábornok puccsal megbuktatta az akkori kormányt, Horvátország pedig kikiáltotta függetlenségét. Ezzel Jugoszlávia mint államalakulat megszűnt létezni, így a korábban megkötött szerződés is érvényét vesztette – mondta el Kovács Ferenc, aki arra is kitért, hogy 1941. április 7-én mindenféle hadüzenet nélkül jugoszláv repülőgépek bombázták Dél-Magyarország több települését, köztük Szegedet és Kelebiát.

A Magyar Királyi Honvédség április 11-én indult meg a délvidéki hadjáratra, amelyben vásárhelyi katonák is részt vettek. A megemlékezést azért május 1-jén tartották, mert a Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. Zászlóalja 71 éve ezen a napon tért vissza Hódmezővásárhelyre, az algyői hídtól négy diadalkapun keresztül, orgonaágyon lépkedve vonultak be a városba, ahol 20 ezer fős ünneplő tömeg várta őket.

Az I. világháborús emlékműnél egykor elhelyezték azt a határkövet, amelyet a délvidéki hadjáratból hoztak magukkal a vásárhelyi katonák. A mostani megemlékezésen ennek a határkőnek a mását állították fel a Kossuth téri lovas szobornál. Az emlékmű lábánál elhelyezett virágok között orgona is akadt, emlékeztetve a hazatérő katonák bevonulására.

Kokovai Péter

 

Vissza