Horthy-szobrot avattak Csókakőn
2012.06.16

A csókakői Vértesalja Gyermekei nevű szervezet kezdeményezésére, több civil szervezet összefogásával és a helybeli önkormányzat támogatásával állítottak mellszobrot a Fejér megyei faluban Horthy Mikós kormányzónak. Az alkotást Máhr Ferenc csákberényi szobrász készítette, felállításának költségeit adományokból fedezték. Az emlékmű a csókakői vár alatti téren áll.

Április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, hogy az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli – jelentette be Fűrész György polgármester. Ezt követően leleplezte a névtáblát, amely az új elnevezést hirdeti. A településvezető elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta – és „pártokon felüli döntésnek” nevezte – a szoborállítást.

A szoboravató ünnepségen nagy számban voltak jelen a kormányzó tisztelői. A vitézek történelmi zászlós sorfallal álltak díszőrséget az alkotás körül. A leleplezett szobrot a Történelmi Vitézi Rend nevében vitéz Bucsy László törzskapitány és vitéz Sz. Kovács Ferenc székkapitány koszorúzták meg.

Vissza