Az Aradon és Pesten kivégzett mártírokra emlékeztek a vitézek
2012.10.06.

Érden, a városközpontban lévő református templom kertjében beszédet mondott Dr. vitéz Csáky Imre honv. alezredes. Az alkalomhoz illő szép műsort a Kőrösi Csoma Sándor általános iskola énekkaros diákjai adták elő. A temlomkertben álló emlékművön koszorút helyezett el T. Mészáros András polgármester és a helyi pártok, társadalmi szervezetek képviselői. A Vitézi Rend nevében vitéz Dékány Ágoston, vitéz Soltész Gyula és vitéz Béres Ferenc törzskapitányok koszorúztak. Az ünnepség házigazdája vitéz Erdélyi-Takács István törzskapitány volt.

* * *

2012. október 6-án koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékezett Orosháza város és a Történelmi Vitézi Rend Békés Megyei Székkapitánysága az aradi vértanúkról, a felújított és új helyre költöztetett Kosusuth szobor mellett. A kellemes őszi napsütésben az Orosházi Fúvószenekar történelmi indulókkal várta a közönséget. A Himnusz eléneklése után Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek adtak ünnepi műsort. Az ünnepi beszédet mondott Dr. Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Zalai Mihály Orosháza alpolgármestere. A beszédeket követően koszorúzás következett. A TVR Békés Megyei Székkapitányság koszorúját vitéz lovag Füredi Gábor székkapitány, Dr. vitéz Domonkos István mb. vitézi hadnagy és vitéz Ujj Sándor Pál helyezte el. Az ünnepség a Szózat dallamaival zárult.

Dr. vitéz Domonkos István

* * *

Nagykárolyban együtt koszorúzott október 7-én vasárnap a TVR nagykárolyi alcsoportja a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a Rekettye Kulturális Egyesület képviselőivel. Családias hangulatban találkozott a 17 résztvevő a mesterrészi római katolikus temető bejáratánál. Előbb Kovrig Artúr 1848-as tábori lelkész sírját látogattuk meg. Itt dr. Németi János történész összegezte a szabadságharc eseményeit. Hangsúlyozta, az emlékezés az utókor kedves kötelessége azok előtt, akik életüket is a köz javára áldozták. Két egykori 1848-as honvéd nyugszik a református temetőben. Ide is elhoztuk az emlékezés koszorúit. A sírok előtt egy-egy bibliai igevers szólt az utódok, az élők felé. A Vitézi Rend koszorúját vitéz Sikolya Imre és vitéz Berei Csilla Blanka helyezték el. Az emlékezés a Miatyánkkal és a Himnusz éneklésével ért véget.

ifj. Geréb Miklós VRNT

Vissza