A Szent Korona másolata Budakeszin
2012.09.15

2012. szeptember 15-én a Himnusz-szobor és a Szent Korona hiteles másolata találkozott városunkban. Ezeréves nemzeti ereklyénk a Koronaőrség három tagja kíséretében érkezett. Őket a Történelmi Vitézi Rend képviselői követték, akik a hat magyar történelmi zászlót, nemzeti lobogónkat, valamint Budakeszi zászlaját vitték.


 A Szent Korona Boldogasszony Anyánk című régi magyar Himnusz kísérte a Szent Korona hiteles másolatát a budakeszi Szarvas térre. Az öt kórusból álló énekkart – melynek tagjai: a katolikus templom kórusa, a Zákányi Zsolt Református Vegyes Kar, a Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus, a Budakeszi Népdalkör és a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus  –  Farkas László vezényelte. A történelmi indulókból álló térzenét a Czövek Erna Zeneiskola fúvószenekara játszotta. Díszőrséget állt a Magyar Koronaőrök Egyesülete.

„Budakeszi városának és polgárainak régóta megfogalmazott vágya, hogy e két szimbólum (a Szent Korona és a Himnusz) együtt jelenjen meg. Együttállásuk szimbolizálja a nemzeti összetartozásunkat. A Szent Korona őrzi a magyar múltat: minden fényt, minden bukást. 1000 évesnél régibb történelmünk képviselője, tanúja. 2006 óta áll Budakeszin a Himnusz-szobor, amely v. Majzik Mária Magyar Örökség díjas, Príma díjas képzőművész alkotása. Budakeszi büszkesége, hogy Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője gyakran pihent meg a városban. Ezért ünnepek alkalmával a szobornál a Himnusz dallama, valamint a déli harangszó is megszólal. Mióta elkészült a szobor, szívesen látogatnak ide az egész országból, a Szent Korona elszakított országrészeiből és a világ minden tájáról magyarok, akiknek fontos nemzeti identitásuk. Magyarországon más település nem dicsekedhet ilyen nemzeti jelképpel.

Az eseményt jelenlétével  megtisztelte többek közt Spányi Antal főtisztelendő püspök úr, Soltész Miklós államtitkár és felesége, Szász Károlyné, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, V. Majzik Mária, a Himnusz-szobor megalkotója, Bencsik Mónika Nagykovácsi, Balogh Kálmán Tök, Budai István Budajenő és Erdősi László Herceghalom polgármestere, Csernus László, a XI. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Hargitay András, dr. Nagy László rendi kormányzó, a v. Dékány Ágoston és v. Soltész Gyula a Történelmi Vitézi Rend törzskapitányai, v. Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke, Salamon Suba László, a Budaörsi Játékszín igazgatója, Filó Kristóf r. k. plébános, Boros Péter református, Lacknerné Puskás Sára evangélikus, Szuhánszky Gábor metodista lelkész.



Balczó Kornélia

 

Vissza