35 éve tért haza a Szent Korona - megemlékezés Budapesten
2013.01.05

A magyar Szent Korona hazatérésének 35. évfordulója alkalmából megemlékező ünnepséget rendeztek Budapesten 2013. január 5-én a Belvárosi Plébániatemplomban.

A magyar Szent Koronát 1945-ben Ausztriában az amerikai szövetséges csapatoknak megőrzésre adta át vitéz Pajtás Ernő ezredes, koronaőr parancsnok. A többi koronázási ékszerekkel együtt a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszponton őrizték, míg 1978. január 6-án Jimmy Carter elnöksége alatt ismét visszakerültek a magyar nép birtokába. Az átadási ceremóniára Cyrus Vance amerikai külügyminiszter jelenlétében került sor. Fontos körülmény, hogy az Egyesült Államok a magyar Szent Koronát soha nem tekintette hadizsákmánynak, sem restituálandó műkincsnek, hanem megkülönböztetett jellegű tulajdonként kezelte és őrizte. Az ameriaki "koronaőrök" 25 év alatt 17 alkalommal hajtottak végre ellenőrzést a koronát őrző, egy teljes tankhadosztállyal védett objektumban.

Megérkezik a Szent Korona Budapestre 1978. január 5-én

A rendezvényen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és Timothy Alan Betts, az Egyesült Államok Nagykövetségének követtanácsosa, valamint Magyarország korábbi vezető politikusai, kiváltképpen Szűrös Mátyás egykori köztársasági elnök és Boros Péter egykori miniszterelnök.
A Történelmi Vitézi Rend megjelent tagjait vitéz Hunyadi László főkapitány vezette.

A megemlékező ünnepséget a Honvéd Koronaőrség és a Magyar Koronaőrök Egyesülete díszőrségének bevonulása Magyarország és az Egyesült Államok országzászlajával és a magyar történelmi zászlókkal nyitotta meg. Utána a 35 évvel ezelőtt lezajlott esemény tiszteletére elhangzott a magyar és az amerikai himnusz.

Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy „A Szent Korona méltó megőrzése és visszaszolgáltatása ritkán emlegetett, de nagyon erős köteléket teremtett Magyarország és az Egyesült Államok között," majd hozzátette: „Emlékezzünk azokra a hősökre és azokra a barátainkra, akik megőrizték és megtartották nekünk."

Az Egyesült Államok Nagykövetsége nevében Timothy Alan Betts követtanácsos emlékezett a történelmi eseményre. Szerinte nagyon nagy kiváltság volt Amerikának, hogy a Szent Koronát őrizhette, ezért a korona visszajuttatása azt a bizalmat jelképezi, amely a két nemzet között él.

Az ünnepi beszédek után a keresztény felekezetek képviselői mondtak hálaadó áldást. A megemlékező ünnepség a Szózat közös eléneklésével, majd a díszegység kivonulásával ért véget.

Dr. vitéz Práznovszky Miklós

Vissza