Tíz hősi halott újratemetése Hódmezővásárhelyen
2017.11.21.

Még 2014-ben kezdte meg a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi alcsoportja az elhagyatott, elpusztult I. világháborús katonai parcella feltárását a volt Arany temetőben. Az első "kapavágásokról" szóló beszámolónk itt olvasható (kattints). Háromévi kitartó munka eredményeként, levéltári kutatással és kétkezi erővel, a helyőrség katonáinak közreműködésével helyreállítottak és 2017. október 30-án, a honvédelmi miniszter és a minisztrelnökséget vezető miniszter jelenlétében ünnepélyesen újratemettek tíz hősi halottat a Kincses temető felújított hősi parcellájába. A hadisírmentő vitézek így számoltak be a történtekről.

A hazáért haltak, bánatunk hát nincsen! Áldassék az Isten!

2017.10.20-át írt a kalendárium, amikor Hódmezővásárhelyen, a Kincses temető hősi parcellájánál, ahol a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja tagjainak három éves munkája öltött testet. A volt Arany temetőben akkor felkutatott, első világháborús hőseink porhüvelye került át méltó helyre, a Kincses temető hősi parcellájába.

Akkor, 3 éve áldatlan állapotok közepette, nádasban, 60-80 cm építési törmelék alól ástuk kerestük meg hőseink sírjait. Fejköveik jellemzően romos állapotban voltak.

Rendünk tagjai az eltelt időben többször kitakarították e helyet barátainkkal, iskolásokkal karöltve. Többször kezdeményeztük e méltatlan állapot megszüntetését a honvédség és az önkormányzat irányába is, melynek eredményeként több variációból végül egy pályázatnak köszönhetően helyre lett állítva a méltóság, megvalósult egy új, a hőseink földi maradványait befogadó parcella, ahol az eredeti fejköveknek megfelelő új emlékjelek lettek felállítva.

A gondolattól a megvalósulásig hosszú volt az út, s Rendünk tagjai mindent megtettek azért, hogy eljussunk a célba.

Kovács Ferenc komoly kutatómunkával segítette elő mindezt, a honvédség az anyagi forrást adta hozzá, a város pedig a pályázat megvalósításához megkereste e megfelelő embereket.

Az újraavatáson Kószó Péter alpolgármester, Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet, mely után megkoszorúztuk a parcellánál felállított emléktáblát.

Immár méltó módon aludhatják e hősök is örök álmukat, s mi is haladhatunk tovább utunkon, tudva, hogy ezt a feladatot tisztességgel elvégeztük!

Itt szeretnénk köszönetet mondani Rendünk tagjainak, mindazoknak, kik a volt Arany temetőben segítségünkre voltak, a Kegyelet Kft dolgozóinak, a református egyház munkatársainak, vásárhelyi Nagy Nándor szobrászművésznek a tervezésért és a kivitelezés során nyújtott koordinációért, Pólya Ferenc műköves mesternek és munkatársainak a műköves munkáért, Pesti Ferencnek kőfaragó munkájáért, Markó Csabának az egyéb koordinációkért és mindenki másnak, aki hozzájárult ahhoz, hogy ezen emlékhely kialakulhasson!

Dicsőség a Hősöknek!

 

 

Vissza