A hadak útjára lépett vitéz Hajdú Szabolcs
2021.10.13.

 

A Vitézi Szék közleménye - 2021. október 12-én, 85 földi esztendőt betöltve hunyt el vitéz Hajdú Szabolcs ny. gépészmérnök, 1956-os szabadságharcos, a Történelmi Vitézi Rend tb. törzskapitánya.

1936. június 6-án született Budapesten. 1956. október 23-án a húszéves esztergályostanuló részt vesz a Bem téri tüntetésen, ahonnan a Kossuth-téri tüntetésre vonul át a forradalmi tömeggel, majd a Rádióhoz, ahol szemtanúja lesz ostromának. A következő napokban kötszert, gyógyszert szállít, sebesülteket hord a Corvin-köz környékéről a kórházakba és kötözőhelyekre. A harcok szüneteiben fegyveres járőrszolgálatot teljesít a II. kerület különböző részein. November 4-én délután testvéröccsével együtt csatlakozik a Széna-téri csoporthoz. A több órán át szünet nélkül tartó szovjet aknatűz felőröli ellenállásukat. A támadó gyalogság bevetése előtt, a parancsnak engedelmeskedve menekülnek el. Folyamatos pergőtűzben szökellnek-csúsznak kapualjtól kapualjig. November 8-ra megszűnik az ellenállás Budapesten. Mivel fegyverrel is harcolt, életveszélyessé válik az otthonmaradás. November 11-én elindulva, kétnapi bolyongás után, a zöldhatáron, toronyiránt haladva lépi át az osztrák határt. Decemberben már segédmunkásként dolgozik Angliában, ahol hat év alatt, munka mellett gépészmérnöki diplomát szerez.

Később Dániába költözik, ahol harminckét évet él. Munkájából kifolyólag bejárja a világot: Olaszországban, Svájcban, Bulgáriában, Venezuelában, az USA-ban, Nigériában, Kenyában is felügyeli, irányítja élelmiszeripari üzemek telepítését. 1998-ban megy nyugdíjba és települ haza. A Fejér megyei Pázmánd községben talál otthonra. Nevéhez fűződik a pázmándi Történelmi Emlékpark megálmodása, tervezése és megvalósítása, országzászlóval, az I. és a II. világháború hőseinek emlékkövével, ’56-os emlékkővel, a kommunizmus áldozatainak mementójával.

Az emigrációban, majd azt követően itthon több elismerésben részesül. Megkapja többek között a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, az 1956-os Emlékérmet, a Köztársasági elnöki Emlékérmet, a Hazáért Szolgálati Jel III. osztályát.

Kézzel varrott nemzetőr karszalagját 1960. januárjában a magyar szabadságharcosok tiszteletének és együttérzésének jeléül a dán ENSZ-diplomata, Povl Bang Jensen özvegyének ajándékozza. (Jensen az, aki 1957 tavaszán kihallgatja a forradalom tanúit, oda menekült forradalmárait az ENSZ Ötös Bizottsága számára és 1957 júniusában megjelentei Előzetes jelentés a magyar üggyel kapcsolatban címmel. Máig tisztázatlan, rejtélyes halálát többen a KGB ügynökeinek tulajdonítják)

1998-ban avatják saját érdem alapján vitézzé Kenderesen. A Történelmi Vitézi Rendben vitézi hadnagyként, székkapitányként, majd törzskapitányként tevékenykedik. Munkáját a Vitézi Rend ezüst érdemkeresztjével (2001), ezüst nemzetvédelmi keresztjével (2005), arany érdemkeresztjével (2016) és arany nemzetvédelmi keresztjével (2021) ismerik el.

Bajtársunkat utolsó földi útján 2021. október 19-én (kedden) 13:00 órakor kísérjük el a pázmándi temetőkertben.

Vissza