Száz éve tíz határ menti vasi falu tért vissza Magyarországhoz
2023.03.29.

1921. decemberben az elcsatolt Sopron város és környékének lakói dönthettek – a Rongyos Gárda sikeres honvédő harcainak eredményeképpen – arról, hogy melyik országban élnének szívesebben. Sopron mellett Fertőrákos, Ágfalva, Sopronbánfalva, Harka, Balf, Fertőboz, Kópháza és Nagycenk községek lakói voksoltak Magyarország mellett. A népszavazás eredményét az osztrák kormány nem ismerte el, ennek ellenére az antant képviselői 1922. január 1-jén átadták Magyarországnak e településeket.
Vas vármegye elcsatolt részében fegyveres felkelések robbantak ki az országrészt birtokba venni szándékozó osztrákok ellen, emellett a terület lakosságának nagy része követelte, hogy kinyilatkoztathassák szándékukat, mely szerint vissza szeretnének térni a magyar fennhatóság alá. Az osztrák hatóságok ennek ellenére átvették a közigazgatás irányítását. 
A lázadások és a fegyveres ellenállás hatására itt is határrendező bizottságot küldött ki a Népszövetség. Népszavazásra nem kerülhetett sor: a bizottság végigjárta az érintett településeket, ahol önkéntes alapon mindenki kinyilváníthatta a véleményét, melyik országhoz kíván tartozni. Alsócsatár, Felsőcsatár, Horvátlövő, Kisnarda, Nagynarda, Ólmod, Pornóapáti, Szentpéterfa, Németkeresztes, Magyarkeresztes a Népszövetség 1922. szeptember 17-én hozott határozatával került vissza Magyarországhoz. Az átadás 1923. március 9-én zárult le. A visszacsatolásban vezető szerepet játszó Szentpéterfa megkapta a leghűségesebb község címet.

Hálaadó szentmisén ünnepli Szentpéterfalva lakossága visszatérését a magyar hazához 1923. március 9-én

Vissza