A Vitézi Rend egységéről tanácskoztak Kolozsváron
2007.08.11.

2007. augusztus 11-én Kolozsváron a Vitézi Rend egységéről, szervezési és etikai kérdésekről tanácskozott a Történelmi Vitézi Rend Erdélyi Törzsszéke. A jelenlévők egyenként elhatárolódtak és elítélték Bereczky Árpádnak a Rendhez és vitézhez méltatlan cselekedetét.

 A Vitézi Rend Erdélyben 2007. április óta létezik jogi személyként, csíkszeredai bejegyzéssel. Ez a szervezési keret lehetővé teszi a pénzügyek és a tagnyilvántartás rendezését, jelenleg ugyanis a mintegy 700 erdélyi vitézről nincs pontos nyilvántartás. A szombati tanácskozáson vitéz Kalmár Janka központi kincstárnok ismertette a pénzügyi rendet, vitéz Kocsis László Észak-erdélyi törzskapitány pedig az állományba történő vétel eljárásáról tájékoztatott. A kolozsvári vitézi csoport létrehozása további szervezést igényel.

Sajtószolgálatunk megkeresésére vitéz Lázár Elemér országos törzskapitány elmondta, hogy a tanácskozás előtt több mint egy hónappal, amikor Bereczky Árpád bántalmazta Patrubány Miklós nagyobbik lányát, közleményben határolódtak el ettől a cselekedettől, amely vitézhez és férfihoz méltatlan. Most a tanácskozás résztvevői személy szerint, egyenként is megtették ugyanezt, és elítélték az Erdélyi Törzsszék korábbi vezetőjének cselekedetét.

A Vitézi Újság tájékoztatása szerint (2001. augusztus) Bereczky Árpádot hat évvel ezelőtt törölték a Rend tagjainak sorából azért, mert árusította a vitézi okleveleket. Két évvel később, 2004. szeptember 4-én mentették fel a Vitézi Rend erdélyi törzskapitányi tisztségéből. Csupán szervezési és nyilvántartási hiányosságok okozhatták azt, hogy továbbra is vitézként szerepelt és vitézi avatásokon vett részt, nyilatkozta vitéz Lázár Elemér, hozzáfűzve: szombati eltávolításával gyakorlatba ültettük a kizárást.

 
Budapest – Kolozsvár, 2007. augusztus 13.
 
forrás: MVSZ Sajtószolgálat

 

Vissza