Emléktáblát állítottak vitéz dálnoki Veress Lajos vezérezredesnek
2011.08.26

Szülővárosában Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház falán, 2011. augusztus 26-án ünnepélyes keretek között leleplezték a vitéz dálnoki Veress Lajos vezérezredes (1889–1976) tiszteletére állított emléktáblát. A rendezvény a Történelmi Vitézi Rend erdélyi törzskapitányságának szervezésében és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának támogatásában zajlott.

Az emléktáblát leleplezte s megkoszorúzta vitéz Hunyadi László főkapitány, vitéz Lázár Elemér Erdély országos törzskapitánya és vitéz Kocsis László Észak-Erdély törzskapitánya.

Az eseményen Sztakics Éva és Bálint József alpolgármesterek, Albert Álmos szenátor, az ’56-os szövetség, a különböző lovagrendek, történelmi magyar egyházak és EMI képviselői mellett számos érdeklődő is tiszteletét tette.

Dr. Veress Emőd, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogi Karának tanszékvezetője a Veress család képviseletében méltatta Veress Lajos életútját, feltárva belőle néhány, a közvélemény által kevésbé ismert részletet.

A szolgálati kötelességei miatt városon kívül tartózkodó Antal Árpád polgármester üdvözletét Sztakics Éva alpolgármester tolmácsolta. Elmondása szerint a város vezetése fontosnak tartja az ilyen és hasonló kezdeményezéseket, mert ezek az emléktáblák is megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy nekünk itt múltunk, jelenünk és jövőnk van.

A bensőséges hangulatú ünnepség koszorúzással és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Vitéz dálnoki Veress Lajos életéről és katonai pályájáról itt olvashat.

Bedő Zoltán